Хранителните навици на вашата котка

Котките обичат месо. В действителност, тези космати хищници трябва да ядат месо, за да поддържат здравето си в дългосрочен план. Котките се нуждаят от големи количества аминокиселини, „градивни елементи“, които спират болестите. Следователно, вегетарианските диети са изключени за котките.

Малките котенца (до една година) се нуждаят от храна, специално разработена за младата им имунна система с повишено ниво на необходимите протеини за растежа на мускулите и костите.

Много котки обичат да нападат купата с храна на кучето. Все пак, котките не  са малки кучета и те са с уникални хранителни нужди, които хранителните продукти за кучета не могат да им предоставят. При избора на храна собствениците на котки трябва да търсят такава, която съдържа протеини, мазнини, минерали и витамини. Допълнителните витамини и минерални добавки са не само ненужни, но и потенциално вредни. Добавките могат да дисбалансират пълноценната и балансирана котешка храна.

Наблюдавайте приема на храна на котката ви. Ако тя не пие достатъчно вода, трябва да обмислите да я храните с мокра или консервирана храна. Консервираната храна ще стане причина котката ви да приема по-големи количества вода. Храненето с нея може да предотврати проблеми на пикочния мехур по-късно в живота.

Котките по природа са ящни. Те обикновено ядат за да задоволят нуждите си от енергия, след това спират да ядат, когато тези нужди са изпълнени. Котките ядат по малко, но често. Докато повечето котки естествено регулират хранителните си навици, някои ядат прекомерно. Тъй като затлъстяването е най-често срещаният хранителен проблем при котките, ако котката ви има нужда да отслабне с 2 или повече килограма, посетете ветеринарния си лекар, преди да започнете програма за отслабване.

Много котки се хранят в цикъл, черта, предавана от дивите им предци, които са ядяли в зависимост от успеха на лова. Не бъркайте тези върхове и спадове с недоволство от храната. Говорете с вашия ветеринар каква храна е най-подходяща за вашата котка.