Хранене на малкото кученце

Храненето с високо качествена кучешка храна е много важно за здравето и дълголетието на вашето кученце. Когато избирате с каква марка храна да храните кучето си, винаги трябва да обръщате внимание на съставките. Месен протеин като напр. пилешко месо, трябва да е на първо място в списъка. Зърното трябва да е следващото в списъка и зеленчуците последни. Ако царевица или царевично брашно са на първо място в списъка със съставките, това е ниско качество храна и трябва да се избягва. Кучетата не смилат лесно царевицата. Купуването на гранули от хранителния магазин също трябва да се избягва; те предлагат нискокачествени марки. Сравнете съставките и сами ще видите разликите. Най-доброто място, от където можете да се снабдите с храна, е специализирания магазин за домашни любимци.

Моля, не прехранвайте кучетата си! Както ще ви каже и ветеринарният Ви лекар, прехранването ще скъси живота на кучето ви с няколко години. Кучетата от дребните породи лесно се прехранват, те много бързо натрупват наднормено тегло. Наднорменото тегло може да доведе до много здравословни проблеми със сърцето, коленните капачета и бедрата, наред с другите неща. Натоварва се цялото тяло, скъсява се продължителността на живота.

Смяна на храната на кученцето

Решите ли да смените храната на кучето си се уверете, че го правите по правилния начин. Направете го постепенно за период от около една седмица, за да сте сигурни, че кучето няма да има стомашни неразположения или течни изпражнения. Постепенно смесвайте по малко количество от новата храна със старата. Увеличавайте количеството на новата храна и намалявайте старата, докато вече изцяло започнете да храните само с новата храна. Но ако решите да сменяте храна, изчаквайте отминаването на периода на адаптация на кучето.

По колко трябва да храня?

Кученцето ви трябва да бъде хранено сравнително по едно и също време на деня. Съобразете това време с графика си когато ще сте си в къщи, за да можете да нахраните кученцето, като храненията трябва да бъдат разпределени колко е възможно по-равномерно.

Едно 2-4-месечно кученце трябва да се храни по 3-4 пъти на ден според дневната дажба на съответната храна и според породата на кученцето. 4-6-месечното кученце намалява храненията си на 2 до 3 пъти на ден. 6-месечното куче до 1 година се храни по 2 пъти на ден.

1-годишно куче следва се храни веднъж или два пъти на ден. Препоръчваме Ви да разделяте дневната дажба на две, отколкото да храните веднъж дневно, тъй като, по наше мнение, кучетата смилат по-добре храната по този начин и я усвояват по-пълноценно.

Когато се захранва малко кученце препоръчваме гранулките да се накисват в малко топла вода преди да му се дадат. Не само че ще може да дъвче по-лесно храната със зъбките си, но и храната ще ухае по-привлекателно, а и гранулата ще може да набъбне преди кученцето да я изяде. По този начин тя няма да се надуе в стомахчето му и да го надуе, да предизвика стомашно неразположение, повръщане или други здравословни неприятности. Това обаче не е необходимо когато кучето ви порасне. Ако решите пък да давате консервирана храна, давайте по малко количество от нея като добавка. Консервираната храна ухае апетитно, но трябва да се дава умерено. Ако се храни само с такава храна, тя предизвиква натрупване на зъбна плака и зъбен камък по зъбите, а и много от консервираните храни нямат висока хранителна стойност.

Водата е от решаващо значение

Не можем да подчертаем достатъчно значението на чистата, винаги на разположение вода за здравето и благосъстоянието на вашето куче. Уверявайте се винаги дали кучето Ви има прясна студена вода. Ако излизате на разходки или ходите на екскурзии е добра идея винаги да носите със себе си вода от къщи. Промяната във водата може да причини стомашно неразположение, а открити водоизточници, като напр. потоци може да са носители на гиардия.

Висок клас (премиум) храна

Ние, от Зоомаркет Надя, храним нашите кучета само с висококачествена храна. Ние мислим само най-доброто на кучетата, които развъждаме, и се стараем да направим всичко възможно по силите ни, за да сме сигурни, че ще живеят дълъг и щастлив живот. Смятаме, че с доброто отглеждане, съчетано с добра храна, ще постигнем това. Препоръчваме да се консултирате със специалист или ветеринарен лекар, когато избирате храна за кучето си.