Токсични храни за кучета – Месо и риба

Мазни/ Тлъсти меса – въпреки че наситените мазнини технически не са отровни храни за кучета, богатите на мазнини храни (като бекон, шунка) могат да са много опасни храни за тях и да причинят панкреатит (възпаление на панкреаса). Хроничен панкреатит при кучетата може да се развие във времето при редовна и честа консумация на богати на мазнини храни. Но дори и едно хранене с мазна храна може да предизвика остър панкреатит при кучетата. Кучешкият панкреатит е болезнено и потенциално животозастрашаващо заболяване. Като цяло, женските кучета на средна и по-висока възраст са по-податливи на кучешки панкреатит, а от породите това са Миниатюрните пудели, Кокер шпаньолите и Миниатюрните шнауцери.

Симптоми: Могат да бъдат леки и не толкова очевидни, или явни, много болезнени и тежки. Признаците включват повръщане, диария, загуба на апетит, болки в корема, дехидратация, слабост и/ или колапс, шок и треска. Признаците на болки в корема включват безпокойство, силно задъхване, потреперване, треперене, извиване на гърба, или лежане с предницата надолу и вдигната задна част.

Какво да направите: Заведете кучето си при ветеринарен лекар за диагностициране и лечение.

Котешка храна – тя е с високо съдържание на мазнини и протеин и при приемане от куче, особено в големи количества или постоянно, може да доведе до потенциално смъртоносен панкреатит. Относно симптомите на панкреатит вижте по-горе Мазни/ Тлъсти храни.

Сурови яйца – може да рискувате натравяне с бактерии като салмонела или ешерихия коли. В суровите яйца има и ензим, който пречи на абсорбирането на определени витамини от група B, което може да причини проблеми на кучето ви с кожата и козината, ако го храните дълъг период с тях.

Какво да направите: Може да се наложи приемане на антибиотици, в случай че се открие наличие на бактериална инфекция.

Сурова риба – някои видове риба като сьомга, пъстърва, скумрия или есетра могат да съдържат паразит (Nanophyetus salmincola), който е заразен с организъм, наречен Neorickettsia helminthoeca, който пък причинява „рибна болест“ при кучетата. Този паразит е често срещан при риби, които плуват срещу течението. За да избегнете инфекция, старателно сгответе рибата, което ще убие паразита и ще предпази кучето ви.

Симптоми: повръщане, слабост, загуба на апетит, дехидратация, треска, и подути лимфни възли.

Възможни последствия: тежко заболяване. Ако не се лекува, заболяването може да бъде фатално в рамките на 2 седмици.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар. Заболяването може да се диагностицира с фекална проба. Вероятно ще бъдат изписани антибиотици и обезпаразитяващ препарат. Кучетата се възстановяват бързо от този вид инфекция.