Кучешкият интелект

Кучешкият интелект представлява способността на едно куче да учи, мисли и разрешава проблеми. Треньорите на кучета, собствениците и изследователите имат много трудности при съгласуване на метод за проверка на кучешкия интелект.

Някои породи като Бордър коли, Пудел и Голдън Ретривър в повечето случаи се обучават по-лесно от други. Способността да учат и да се подчиняват на команди обаче не е единствената възможна мярка за интелигентност.

Кучетата са стадни животни, което означава, че разбират социалната структура и задължения и са в състояние да се научат как да се държат около други членове на глутницата. Възрастните кучета възпитават малките си като ги коригират когато се държат по неприемлив начин (например хапейки твърде силно) и ги възнаграждават за добро поведение (като играят с тях, хранят ги, почистват ги и т.н.). Те също така са животни, живеещи в бърлоги. Това означава, че лесно могат да се научат на поведение, свързано с поддържане на бърлогата чиста и това да си почиват в затворено помещение (като в клетка по време на пътуване или обучение).

Някои породи са селективно отглеждани в продължение на стотици или хиляди години, за да могат бързо да бъдат обучавани. Това качество е омаловажавано при други породи в полза на други характеристики като способността да проследяват или да ловят дивеч, или да се борят с други животни. Способността да се учат на общо послушание и сложно поведение е вродено на всички кучета. Собствениците трябва просто да бъдат по-търпеливи с някои породи кучета.

Въпреки това, наследственото поведение не е непременно индикатор за интелигентност. Например, от порода която пасе овце, като Бордър коли, ще се очаква да научи много бързо как се пасат овце и дори може да свърши това с по-малко обучение. Същата порода обаче ще бъде предизвикателство да се обучи на това как да покаже присъствието на дивеча и да го донесе. Обратно, Пойнтера често посочва дивеча инстинктивно и го носи без да го нарани, но най-вероятно няма да може да се научи да пасе овце.

Значението на „интелекта“ като цяло, не само що се отнася до кучета, е трудно да се определи. Някои тестове оценяват способностите за разрешаване на проблеми, а други тестове умението да се учат в сравнение с други на същата възраст. Обясняването на това по отношение на кучетата е също толкова трудно. Възможно е кучетата да не са в състояние да обмислят предварително едно действие при решаване на проблем. Някои обаче могат да имат по-голям инстинкт да продължават да опитват различни неща докато случайно стигнат до решение, докато други може да имат по-голяма способност да направят асоциация между „инцидента“ и резултата.

Например, способността да се учи бързо може да бъде признак за интелигентност. От друга страна би могло да се тълкува като симптом за сляпо робуване и желание да се харесат. За разлика от тях, някои кучета, които не се учат толкова бързо, може да имат други таланти. Пример за това са породи, които не са особено заинтересовани да се харесат на стопаните си, като Сибирски хъскита. Хъскитата често са пленени от безбройните възможности за бягство от дворовете, от улавянето на дребни животни, а често измисляйки сами множество изобретателни начини да направят и двете.

От кучетата придружители се изисква да бъдат послушнипо всяко време. Това означава, че те трябва да научат огромен брой команди, да разбират как да действат при различни ситуации, да разпознават заплахи към стопаните си, с някои от които може би никога досега не са се били сблъсквали.

Много собственици на породи, отглеждани за пазачи за добитък, са убедени че породи като Пиренейско планинско куче и Кувас не се обучават лесно, тъй като инатия им характер им пречи да разберат команди като „седни“ или „долу“. Хрътките също могат да пострадат от този тип на класиране, както и някои други породи, заемащи по-долните нива в списъка на „кучешкия интелект“ (като Бигъл, хрътки и ловджийски хрътки). Тези кучета се отглеждат, за да има повече „глутнически“ начин на мислене с други кучета и да се уповават по-малко на преките заповеди на господаря. Макар да не са толкова интелигентни като Бордър колито, те не са отглеждани за да учат бързо и да се подчиняват на команди, а да мислят за себе си докато проследяват дивеча.

Някои тестове за интелигентност включват способността на кучето да разпознава и отговаря на множество команди. Други тестове включват желанието или способността да реагират на различни ситуации. Също както при хората, има голямо разнообразие от интерпретации на това, какво прави едно куче „интелигентно“.

Различни проучвания са се опитали да потвърдят интелигентността на кучетата по подробен начин. Такъв пример е доклада на животинския психолог Джулиан Камински, която показва как Рико, Бордър коли, може да научи повече от 200 думи. Рико може да запомни имената на няколко артикула за период до 4 седмици.  Той също така може да тълкува изрази като „донеси чорапа“ по отношение на съставните му думи (вместо да разглежда изказването като една дума). Рико също така може да даде чорап на определено лице.

Едно скорошно изследване, проучващо собствениците на кучета, стигна до заключението, че кучетата могат да изпитват сложни емоции като ревност, която се получава между техните стопани и други източници на внимание.

Проучване показва също така, че кучетата могат да бъдат обучени да открива рак при хората чрез подушване, понякога по-точно и от някоя позната модерна технология.