Избор на куче – средна порода

Избор на куче – средна порода

Търсите си  идеалното куче? Чихуахуа е твърде малко, а Немския дог твърде голям. Нещо средно между катерица и полярна мечка. Какви са най-добрите средни породи кучета? Това е добра идея за изследване на различни породи кучета, преди да направите тази важна инвестиция. В края на краищата, ако вашият нов домашен любимец ще бъде част от семейството, той или тя ще трябва да преминат през всички ваши тестове.

ХАРАКТЕРИСТИКА НА СРЕДНИТЕ ПОРОДИ


В групата на средните породи се вклюват кучетата чието телесно тегло в зряла възраст е между 11 и 25 кг. В миналото представителите на тези породи са били отглеждани като ловни, овчарски, северни или други работещи кучета. Днес, те се адаптират перфектно към съвременните градски условия на живот.

Съществуват четири основни типа средни породи:
(Според класификацията на Световната киноложка организация)
Ловни кучета:
Пойнтери: Френски поинер, Британски спаниел, Английски сетер, Ирландски сетер, Унгарска визла и др. 
Следотърсачи: Бигъл, Басет, Грейхаунд и др. 
Спаниели: Кокер спаниел, Спрингер спаниел и др.
Овчарски кучета: Бордър коли, Брадато коли, Пикардийска овчарка, Пиринейско овчарско куче, Пули, Австралийска овчарка и др.
Северни кучета: Сибирско хъски, Шпиц, Самоед и др.
Други работещи кучета: Шар Пей, Мител шна-уцер, Среден Пинчер, Далматинец и др.

Кучета кипящи от енергия.


Кучетата от средните породи са селектирани по своите физически способности за работа.
 

Характерна е тяхната издръжливост, както на кратки, така и на продъл-жителни, интензивни натоварвания. Много високо се ценят силата, енергичността и бързината на тези кучета. Те са изключително смели и предприемчиви по характер. Силно развитото им обоняние е особено важно за извършваната от тях работа.

Английски спрингер спаньол (English Springer Spaniel) – Жизнерадостно игриво куче с много ентусиазъм и издръжливост. Той отлично съчетава качествата на ловно куче и домашен любимец. Проявява се добре в състезания по послушание и няма равен на себе си като апортьор. Съществува известно противоречие по отношение произхода на кучето. Някои твърдят, че кучето, първоначално наречено норфолк спаньол, идва от областта Норфолк в Англия, а други пък смятат, че то носи името си от известната фамилия Норфолк. Със сигурност обаче името „спрингер“ е дошло от някогашното му предназначение – вдигане (подплашване) на дивеча към мрежите на ловеца.

БИГЪЛ (Beagle) – Игриво, с добър нрав и много общително, кучето Бигъл е подходящо както за хора с опит в отглеждането на кучета, така и за такива без. Кучетата от тази порода са подходящи за семейства с деца, тъй като се разбират много добре с тях. Чувстват се добре в компанията на други кучета и обичат да преследват малки животни. Тренировките с последователен характер са жизнено важни за тази порода, защото в противен случай кучетата могат да станат упорити и трудно се подчиняват. Малкият бигъл обожава да дъвче, така че е препоръчително да не го оставяте сам вкъщи.

                                                          

Бордър коли(Border Collie)– Тези кучета се смятат за най-интелигентната порода куче. От самото си селектиране до днес кучетата от тази породата не губят своята популярност и продължават да бъдат предпочитани от фермерите. Лесната им приспособимост и изключителна интелигентност ги правят незаменими помощници на скотовъдите. Работните им качества са се доказали през годините. Бордър колито се числи към породите овчарски кучета. И до днес то си остава най-предпочитано от тази група. Лесната податливост на дресировка и неизчерпаемата енергия са основните причини за този факт. При правилна дресура бордър колитата могат отлично да координират стада с овце или друг добитък.

Английски булдог(English Bulldog) – е не особено голяма, но много силна порода кучета, отличаваща се с едра и къса муцуна, плосък и раздвоен нос и широка раздвоена горна устна, заради което се виждат горните зъби — резци. Козината е къса, права, плътно прилягаща към тялото. Характерното свирепо изражение на кучетата от порода Английски булдог не изразява действително техния нрав. Те са изключително спокойни и уравновесени, лоялни към стопаните си и са весели и мили компаньони. Изключително бързо и с лекота се привързват към стопаните си и членовете на тяхното семейство. Булдогът ясно се различава от мастифа за пръв път през 1631 г. В писмо написано в Испания от Престуич Ийстън до неговия приятел Джордж Уелингхъм, тогава живеещ в Лондон, в което думата „булдог” се появява отделно от „мастиф“ (mastive), когато авторът иска да му бъдат изпратени “едно куче от породата Mastive, каса ликьор и те моля да ми изпратиш и няколко доброкачествени булдога”. Според много историци, изследващи произхода на булдога, това е абсолютно доказателство за разделянето на породите булдог и мастиф.

Кокер шпаньол(English Cocker Spaniel) – Очарователни и благородно възпитани създания. Кокер Шпаньола, е куче, което обича игрите, но също така има мълчеливо и изпълнено с достойнство отношение към тях. Това е куче, което се разбира доста добре с деца, особено когато расте заедно с тях, в също време се разбира изключително добре с други животни и с непознати. Кокер Шпаньола е общително и приветливо куче с  привидно бодро изражение и впечатлителена стойка. Високата му интелигентност и ученолюбивост правят дресировката му доста лесна и винаги е едно изключително приятно изживяване. Тази порода, която перфектно се адаптира към различни климатични условия, е била внесена и в Англия именно като подарък от испанския крал. В Англия изключително много се пристрастяват към породата и я развиват впоследствие под името кокер шпаньол.

Шар Пей(Chinese Shar-Pei) – Отличават се с набръчкано лице и черен език. Те са очарователни, но всъщност са отглеждани като кучета-пазачи. Предполага се, че породата съществува от древни времена. Селектирана е за боеве с други кучета, както и за пазене на добитъка и лов на глигани. Породата неведнъж е била застрашена от изчезване, но днес е разпространена по целия свят. Буквално името се превежда като пясъчна кожа, което показва цвета на козината му. Весело по характер, Китайското куче Шар пей е куче, което може да е приятелски настроено, ако е правилно социализирано, но същевременно може да бъде много независимо и надменно. Това е сериозно и самоуверено куче, което изисква уважение, но може и да отдава такова, когато е правилно дресирано и социализирано. Към други кучета и домашни животни е агресивно и това може да създаде известни проблеми.

                                                               

Стафордширски бултериер (Staffordshire Bull Terrier)  – Стафорширският бултериер е средно на ръст куче, набито, мускулесто с атлетични заложби. Притежава широка глава, оформени гръдни мускули, къса муцуна, тъмни кръгли очи, широка уста с „ножична“ захапка. Ушите са малки, мускулите на челюстите добре изявени, а устните им показват склонност да не пускат. Те са добри с деца, но не с други домашни любимци. Стафордширският бултериер често е обект на забрани по цял свят като част от „бул енд териер” семейството. Англия, Австралия и Нова Зеландия правят ясно разграничаване на Стафордширския бултериер и Американския питбул териер и това е отразено в закона „Breed Specific Legislation” (закон за забранените породи).

Джак Ръсел териер (Jack Russell Terrier) – Не е куче за всеки, който го хареса. В миналото са отглеждани като ловни кучета, по късно се приспособяват за друга среда. В градски условия и в апартамент, затворен и спокоен начин на живот не отговарят на нуждите на тези кучета. Тези малки кучета изискват много внимание, упражнения, дисциплина и приемане на техния ловен инстинкт. Джак Ръсел Териера взема това име от преподобния Джон Ръсел, който е създал един от най-добрите видове териери за работа с лисици в Девоншир, Англия от средата до края на 1800. Джон Ръсел (1795-1883), с изключение на църковната си дейност, има страст и към лова на лисици и развъждането на кучета за лов на лисици. Първият му териер се казва Тръмп.

Чау Чау (Chow chow) – са много чистоплътни и в известна степен обичат реда. Те никога няма да бягат в локвите, а ще вървят между лехите, няма да газят в разораното и няма да повредят и едно растение. Чау никога не взема нещо от земята, а ако го заинтересува някаква миризма, ще я изследва с усърдието на професор. Това куче помни всички места, които са го заинтересували по-рано. При цялата независимост на характера на чау-чау, за човека, сполучил да опознае невероятните му психически ресурси, той може да стане източник на радост и удовлетворение. Този, който иска да има емоционално куче, не би получил търсеното утешение в сдържания чау, който презира натрапените ласки и посреща стопанина си с леко помахване на опашката. Много е сложно да снемете маската на важност от лицето на чау на улицата, при все, че и вкъщи той се държи като стопанин – спокойно и непринудено.

Басет (Basset Hound) – Кучетата от породата са късокраки и принадлежат на семейството на ловджийските кучета. Те се ориентират отлично по миризми. Името на породата произлиза от френското „bas“, което означава нисък; „basset“ означава „доста нисък“.Басетите са много спокойни кучета, подходящи за компаньони. Те са ососбено лоялни, добронамерени и емоционални. Сред непознати Басетите са приятелски настроени и предразположени за нови контакти. Поради това са изключително подходящи за семейства с деца и други домашни любимци. Всъщност, ако се налага да оставите Басета сам, компанията на друг домашен любимец ще го забавлява. Басетите мразят да бъдат сами. Както Бийгълите, така и Басетите могат да бъдат превъзбудени и да лаят при среща с нов човек или с други кучета.

Австралийската овчарка (Australian Shepherd) – тази порода е селектирана по изкуствен път. Австралийското овчарско куче е създадено чрез кръстосване на различни породи овчарски кучета, но достоверна информация относно конкретните видове отсъства. Селекцията се осъществява в САЩ. Резултатът надхвърля всички очаквания, породата получава повсеместна употреба, расте и славата й. Кучетата от тази порода са много трудолюбиви и отговорни, те винаги се стремят да угаждат на господаря си. Те са весели и приятелски настроени, изключително са активни. Те не са подходящи за градски условия, тъй като се нуждаят от пространство, за да изразходват заложената им енергия. Същевременно обаче отлично се приспособяват към семейства с деца, тъй като са и много социални и са добри компаньони.