Десет истини за зъбите

Колко знаете за зъбите на домашния ви любимец? За съжаление, много собственици на домашни любимци не мислят достатъчно често за зъбите им и за последиците, че 80% от кучетата и 70% от котките на възраст над 3 години страдат от стоматологични заболявания.

За да ви помогнем да запазите здрави зъбите на домашния ви любимец, имайте предвид следните 10 истини за зъбите.

1.           Заболяванията на зъбите са най-честата болест, наблюдавана при домашните любимци.

Тъй като повечето от нас не се вглеждат в зъбите на домашните си любимци всеки ден, не разбираме, че започва да се развива стоматологично заболяване. Резултатът е: много домашни любимци излишно страдат от загуба на зъби, инфекция на венците и дори смърт от произтичащи от това инфекции.

2.           Ако домашният ви любимец има лош дъх, най-вероятно има стоматологично заболяване.

Лошият дъх е повече от вероятно да е причинен от болни зъби. Миризмата се появява от загнили частици стара храна, която се смесва със слюнката на животното. Бактериите виреят в такива условия и тази ферментирала бактериална храна мирише.

3.           Животни с кариес проявяват промени в поведението.

Стоматологичното заболяване боли и засегнатото животно може да има постоянна болка. Това често се проявява в промяна на поведението му. Агресията е често срещан резултат, но животното може да бъде и мрачно и затворено в себе си или може да не иска да яде, да търка муцуната си в земята или постоянно да драска с лапа муцуната си. Болката често води до лигавене (слюнкоотделяне).

4.           Някои породи кучета и котки са по-податливи на стоматологични заболявания.

Някои породи, като пудели, малтийски териери и чихуахуа, имат по-често стоматологични проблеми в сравнение с по-едрите породи. Също така домашни любимци с къси носове като мопсове, кавалер кинг чарлз шпаньоли, пекинези и подобни породи са по-податливи към образуване на кариес, тъй като имат твърде много зъби за размера на пространството в малките им челюсти.

По същата причина, персийската и абисинската котка са предразположени към стоматологични заболявания.

5.           Стоматологичните заболявания могат да причинят необратими щети.

Тъй като плаката и множеството „мърляви“ бактерии продължават да се разпространяват по зъбите, натрупват се калциеви соли и това се оформя в отлагания, подобни на бетон, наречени зъбен камък. Ако не се лекува, започва инфекция и настъпва състояние, наречено гингивит. Гингивитът обикновено е обратим. Обаче, ако и той не се лекува води до пародонтоза, която вече е необратима.

6.           Стоматологичните заболявания могат да засегнат и други органи, освен зъбите.

С напредването на стоматологично заболяване, непрекъснатото влизане на опасни бактерии в кръвообращението причинява сериозни и понякога фатални заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците и белите дробове. Тези бактерии се носят от заразените венци на куп и в крайна сметка полепват по сърдечните клапи, бързо се придвижват до други органи, където, като семена, израстват и предизвикват сериозни инфекции.

7.           Меките храни замърсяват зъбите на домашното животно.

Консервирани храни и други меки храни е по-вероятно да причинят стоматологично заболяване, тъй като тези храни нямат абразивно действие, за да почистят зъбите и по-лошо, те са лепкави и полепват по повърхността на зъба.

Намалете консервираните храни, каймите и меките лакомства и зъбите на домашния ви любимец ще останат здрави. Не го хранете с човешки храни, тъй като по принцип са много меки.

НАМАЛЕТЕ КОНСЕРВИРАНИТЕ ХРАНИ, КАЙМИТЕ И МЕКИТЕ ЛАКОМСТВА

8.           Кокали и качествена суха храна ще помогнат да запазите чисти зъбите на домашния ви любимец.

Суровите месни кокали са добра четка за зъби, но не само кокала, а и парчетата месо са важни. Докато се опитва да оглозга месото от кокала, кучето си почиства (като с конец) зъбите и премахва приличащия на бетон зъбен камък, който се натрупва твърде лесно.

Кокалите винаги трябва да бъдат сурови. За котки и дребни кучета, пилешките крилца и шийки са добри. Месестите агнешки джолани и по-малките волски опашки са добри за кучета от средните породи, а за по-едрите – по-големи волски опашки и кокали от гръдния кош.

Дъвчащи кокали от сурова кожа и подобни лакомства са идеални, а ако кучето ви иска да ги яде, скромната примамка е безопасна и прекрасна четка за зъби.

9.           Миенето на зъбите на домашния любимец е най-добрият начин да поддържате чисти зъбите му.

Най-добрият начин за стоматологична помощ за домашния любимец е като му миете зъбите. За съжаление повечето собственици не го правят, а това не е толкова трудна задача.

Трябва да привикнете животното да му се мият зъбите, като за това са нужни малко обучение и търпение.

10.       Годишни прегледи.

Последната ви задача е да осигурите на домашния ви любимец годишен стоматологичен преглед. Най-добре е това да бъде направено когато поставяте ранните му ваксини и годишната му ваксина срещу дирофилариоза.

Ако се наложи да почистите зъбите на домашния ви любимец, кратката упойка ще улесни нещата за всички. След почистването, практикувайте вкъщи денталната програма и зъбите му ще останат в добро състояние.