Алергия от домашни животни – кучета, котки

Алергия от домашни животни – кучета, котки

За огромно съжаление, много хора страдат от алергия към животните. Много е тъжно, когато хора, силно привързани към своето куче или към своята котка, страдат от тежка алергия и трябва да избират между това да държат вкъщи домашен любимец и да страдат или да намерят нов стопанин на животното.   

Фактори на риска. Алергията, предизвикана от домашни животни, може да се развие във всяка възраст на човека. Голяма част от хората, страдащи от такава алергия, могат да развият по различно време и други видове алергия, например алергия от домашен прах или от плесен. Това е обусловено от вашата наследственост, т. е., ако вашите родители страдат от алергия, вероятно тя при вас също ще се прояви. Според последни изследвания алергия от кучета и котки получават около 15% от населението, което има вкъщи такива животни.  

От къде възниква алергията? Хората, страдащи от алергия, предизвикана от животни, често страдат от частична кожна алергия (пърхот). И тъй като кучетата и котките са най-популярните домашни любимци, те са на първо място в списъка на животните, които най-често предизвикват човешката алергия. Често срещана е и алергия, предизвикана от други животни, например хамстери, домашни зайци, мишки, а така също коне, кози и крави. Алергията от някои от изброените животни се появява много по-често, отколкото от някои други. 

Кои са признаците на алергия у човека, предизвикана от домашни животни? Алергията от домашни животни много често се проявява като сълзене  на очите, алергична хрема, пристъпи на астма, обрив по кожата. Много често тези симптоми погрешно се приемат за симптоми на други болести и когато страдащият болен за известно време се откъсне от средата на животните, алергията изчезва и при ново съприкосновение с тях тя пак се проявява.  

Съществуват ли хипоалергенни породи кучата? За съжаление такива породи не съществуват, тъй както няма и кучета, на които козината не капе. Абсолютно на всички кучета козината пада в определени периоди от живота им и то в различна степен. Трябва да отбележим, че алергията се предизвиква не от самата козина и от косъмчетата, а от малките частички от кожата, които се отделят заедно с падащата козина (пърхот). Някои породи кучета имат склонност към по-малко образуване на пърхот по кожата, например пуделите, териерите и шнауцерите.  

Хората, страдащи от алергия, предизвикана от котки и кучета, могат да си отглеждат вкъщи като домашни любимци рибки в аквариум или някакви влечуги. Но дали това решава проблема?

Как може да са намали алергичната реакция на човешкия организъм от домашни животни? Ако вие или член на семейството ви са подложени на алергична реакция, предизвикана от домашен любимец, вие можете да се възползвате от следните съвети, за да намалите тази реакция на организма. Даже ако вие самият не страдате от такъв проблем, то някой от вашите случайни гости може да се окаже под въздействието на тази алергия. 
1. Ние прекарваме една трета от живота си в спалнята. Постарайте се вашият любимец да няма достъп до спалнята.                                                                                                    

2. Направете добра вентилация на жилището си. 
3. В спалнята ви да няма течение.
4. Редовно почиствайте жилището си с прахосмукачка. 
5. Редовно изкъпвайте вашия домашен любимец. 
6. Не позволявайте на вашия домашен любимец да лежи върху леглата, диваните и фотьойлите.
7. Не позволявайте на вашия домашен любимец да пътува в колата ви на седалките. Използвайте за него лично някакво покритие на седалките. 
8. Грижете се за чистотата и за здравето на кожата на вашия домашен любимец: осигурете му правилно хранене и витамини.
9. Нека вашият домашен любимец по-голямата част от времето си да прекарва на чист въздух и на открито. 
10. Старателно измивайте ръцете си след грижи за домашния си любимец. 
11. Посъветвайте се с вашия лекуващ лекар за възможно прилагане на имунотерапия или антиалергично лечение.

За хора, страдащи от алергия към домашни животни, съветът е да не отглеждат вкъщи домашни любимци или да ги дават за отглеждане на хора, които нямат такива страдания. Да се избягва контакт с домашните любимци е практически невъзможно, ако те живеят в дома ви и са неотделима част от живота ви. Предприемайки тези мерки, ние можем да намалим чувствително проявите на алергични реакции при човека и с това да си осигурим радост от общуването с по-малките наши събратя.